Schoonheidssalon Bibian

Is natuurlijk wel écht natuurlijk?

De naam ‘natuurlijk’ mag je volgens de wetgeving al op de verpakking zetten als het cosmeticaproduct slechts één natuurlijke grondstof bevat. Zelfs als deze slechts 1% of minder uitmaakt van de gehele cosmeticaformule. Daarom is het belangrijk om goed te lezen wat je product nu werkelijk is, wat koop ik? Welke certificeringen heeft het, is het vegan?

NaTrue is het strengste en eerste wereldwijde keurmerk voor natuurlijke en biologische huidverzorging. De naam is een samensmelting van de woorden: Nature en True. Dit label is ontwikkeld door een groep bekende producenten van natuurlijke cosmetica waaronder Weleda en Lavera (vanaf mei/juni nieuwe make-up lijn). Het biedt de garantie dat een product gemaakt is van uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten, de hele productieketen mens- en natuurvriendelijk is en producten niet getest worden op dieren. Een product met een NATRUE-label is volledig vrij van synthetische geur- en kleurstoffen, of bewaarmiddelen, silliconen of afgeleiden, noch afgeleiden van petroleum (paraffine, peg, -propyl, -alkyl, etc.), genetisch gemanipuleerde ingrediënten.

Elk product is met sterren aangegeven welke ingrediënten zijn toegestaan. De vereisten van zeep zijn anders dan die voor parfum en deodorant. Om meer inzicht te geven in de kwaliteit van de producten, hanteert NaTrue een driesterrensysteem:

*** Biologische cosmetica. Bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. Minimaal 95% hiervan is afkomstig van gecontroleerde biologische teelt.
** Natuurlijke cosmetica met biologische ingrediënten. Bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. Minimaal 70% hiervan is afkomstig van gecertificeerde biologische productie en/of van gecontroleerde wildpluk.
* Natuurlijke cosmetica. Bevatten 100% natuurlijke ingrediënten.

Bij veel producten is water een belangrijk of zelfs het belangrijkste ingrediënt. Omdat water nooit van biologische kwaliteit kan zijn, hebben deze producten altijd het NaTrue-label met één ster (ook al is het grootste deel van de overige ingrediënten van biologische kwaliteit).